Reklama
 
Blog | Hana Slezáková

Moje dětská tvorba z let 88-89

O banánu šimlovi. O kole trakači. O oslíkovi Bobšovi a princezně Barunce. O lišce zlodějce. Ponecháno v původním znění s chybami.

O banánu šimulovi

Byl a ekxistoval mluvící banán (šimla) a říkli mu šimula, A jednou, když je prodávali banány, dostal chuť na banán.- vibral si mě, protože se nafukoval. A pak jsem mu dal do kalhot. A už banány nikdy nejedl. Ale kradení se nikdy neviplanilo a neplatí se nikdy.
A, protože nechtěl být sám vzal si Šimajdu. A povím vám o tom. Jednou se šimula nudil a tu slišel hlásem: „Vezmeš si mě?“ „Ano“ řekl na to šimula. A ve čtvrtek byla svadba: dortíky, cucátka a všechno možné. A za zva droky měli děti: Šumajdu, Šemilku, Šijdatku, Šumavku, Šemulu, Šumala.

O kole trakači

Takač to bylo Chytrocncké kolo. Měli ho Mandarinkovi, v dílničce nebo venku a Takač (onimu tak říkli, někdy Trakáč) bylo hodné kolo, práskalo nehodně děti (lumpi a darebáky), ale hodné děti volo a dávalo: kousek čokolády, bonbony, (šest nebo osum), burské oříšky, okurky a cukroví, ale děti mu dali své hráčky, ale kolo něco vracelo (něchla, aby byli děti strašně chudí.) Mandarinkovím se to líbilo, jak byl zdvořilý a čistě umitý. Kolo vždy umili, ale ono se nechlubilo, protože vědělo, že dětem se nepochlubí a dospělím lidem také nadělovalo a před dospětími se také nevišlubylo (nechlubilo) . nevišlubylo tak to říkal Mandarinka.

O oslíkovi Bobšovi a princezně Barunce

Jednou v malé chaloupce a chudé se narodil oslík Bobeš. A v zámku princezna Barunka. Doma v chaloupce měli rádi Bobše. Hráli s ním. Když Barunka uviděla oslíka – hned si ho chtěla vzít za manžela, a tak poručila uchistat svabu. A z oslíka tu byl princ Bobeš. Vzali se a měli jídla a pití. – samé lahůdky.

O lišce zlodějce

Žila byla liška a ta kradla. Jednou rano se probudila a uvítila vůni. Utíkala do města do krámku Jana Gusty, kde ukradla: 3 kg salámů, 5 kg šunka atd. A měla se dobře.
Jednou ukradla v krámku Jana Gusty: 8 kg salámů a 10 kg šunky, uzená stála 20 Kčs a liška si jí vzala 10 kg a uháněla.
A jednou ukradla 50 rohlíků, 8 balíčků másla, 20 celích chlebů atd. Byla ta známá zlodějka.
Žil byl vlk a ten vlk kradl a liško si ho vzala a měli děti: 12 vlčat, 12 liščátek. A děti ukradli v vlkem:
30 kg salámu, 50 kg šunky atd. A jednou po kradení dlouho spali a spali a pak se probudili a začali zase krást a tolik toho nakradli, ale nido ho nebo ji nechatli a vždycky utekli a všichni je honili a hrozili ja s nich snad stáhnu kůži, ale nestáhli.
Jednou šel vlk lovit ryby a chytil: kapry. V všichni si na kaprovi pochtnaly. A pak se uložili k spánku.

Reklama